Juleaften

Jul er en årligt tilbagevendende højtid i kristne og sekulære lande, der bygger oven på en fejring af midvinteren. For kristne er den en fejring af Jesu fødsel. Fødselsdagen er af kirken sat til den 25. december. I Danmark foregår den primære fejring aftenen før, juleaften, den 24. december. Dette kommer af den gamle nordiske tidsregning, hvor dagen begynder ved solnedgang. Julehøjtiden kombinerer ofte fejringen af Jesu fødsel og forskellige andre sekulære traditioner, som for nogens vedkommende var influeret af en oprindelig fejring af midvinter.

For børnene er det mest spændende ved julen nok gaverne.

Det at give hinanden indpakkede gaver juleaften er en tradition, der først blev udbredt her i landet i løbet af 1800-tallet. Det, at børnene giver deres forældre små gaver de selv har lavet eller købt for deres lommepenge, er ikke mere end en 70-80 år gammel tradition.

Der blev dog givet gaver tidligere, men de var dengang noget helt andet, end det vi forstår ved gaver i dag. Man ved, at børn siden middelalderen har fået gaver af deres forældre til jul, i form af en lille portion af julebagværket, æbler og andre frugter, eller hvad man nu havde. Det var ikke gaver, der blev pakket ind. Man fik blot sin ration juleaften eller julemorgen.

Julemiddagen:

Forret:

Steg:
Traditionel andesteg,

Rødkål:
Traditionel rødkål,

Dessert:
Risalamande,

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.