Juledagene

Julens historie:
Jul er en årligt tilbagevendende højtid i kristne og sekulære lande, der bygger oven på en fejring af midvinteren. For kristne er den en fejring af Jesu fødsel.

Fødselsdagen er af kirken sat til den 25. december. I Danmark foregår den primære fejring aftenen før, juleaften, den 24. december. Dette kommer af den gamle nordiske tidsregning, hvor dagen begynder ved solnedgang. Julehøjtiden kombinerer ofte fejringen af Jesu fødsel og forskellige andre sekulære traditioner, som for nogens vedkommende var influeret af en oprindelig fejring af midvinter.

Selve højtiden forberedes fire søndage før d. 25. december fra advent, hvor man forbereder sig og venter julens komme. Dagen før juleaften kaldes lillejuleaften. Nogle kristne kirker bruger den julianske kalender. Hos disse vil julen for tiden falde den 6. januar ifølge den gregorianske kalender. (Kilde: Wikipedia)

Julen indbefatter en lang række af traditioner som varierer fra land til land. Gennemgående moderne traditioner indbefatter krybbespil, mistelten, juletræ, udveksling af gaver, fortællinger om julemanden og at mange skriver julekort til venner og familie. Desuden ønsker man hinanden “glædelig jul og godt nytår”.

De traditionelle julefarver er grangrønt (stedsegrønt), snehvidt og hjerterødt.

Julefrokosten er for mange familier en fest.

En gammel vise handler om glæden ved en rigtig spegesild:
Oh spegesild , din duft, din smag
Du vækker i mig stort behag
Med sundhed, fedt og flomme!
På vintertidens kolde bord
Det bedste her på denne jord,
Er sildefadets komme!

Sild: (Tryk på linket, så får du en opskrift)
Karrysild , Rødesild, Sildesalat, ( Mors sildesalat ), Niels Koks Julesild .

Kød:

Oste:

Sødt:
Risalamande,

Frugt:

Kager:
Julens skærekage,

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.