Krydderier

 

Se dem og prøv dem! Der ligger mange fornøjelser forude.

 Krydderier i køkkenet.
 Krydderier er med til gøre maden spændende og de bruges forskelligt i landene verden over. der findes en del verdenskøkkener, hvoraf danskerne kender mest til det franske køkken, men der det Indiske, kinesiske, som andre eksempler på gode køkkentraditioner med deres brug af kryderier.
Flere nye danske gourmet restauranter slår et slag for det danske og nordiske køkken, så det kan være det en dag også bliver klassifiseret som et verdenskøkken, hvem ved?
 
Det kræver bare de opnår 3 stjerner i den franske Michelin Bog, måske?
 

 Min private krydderi guide 🙂 

Karry:
Karry er et blandings krydderi, som har en vigtig plads i vores køkken.

Karry er blanding af kardemomme, kanel, koriander, kommen, gurkemeje, ingefær, muskat, kryddernelliker, sort peber.

Svitses karyen i lidt olie eller fedstof, inden man blander det med andre råvarer, så frigives de eteriske olie bedre og der opnås en bedre smag af karryen.

Karry er et blandingskrydere, hvilket jeg tidligere har skrevt, så der er stor forskel på Karry. Personligt foretrækker jeg originale karryer  fra Madras i Indien.

Koriander:
Koriander har duft af citron og muskus og en raffineret smag. Koriander har tidligere været brugt medicinsk og som et elskovsmiddel 🙂

Koriander anbefales til fisk, skaldyrris, marinader og chutneyer.

Kardemomme:
Kardemomme er den tørrede frugt fra planten Elettaris og er i familie med ingefær. Den dyrkes primært i Mellemamerika, men stammer oprindeligt fra Indien.
Det ligger i kategori med safran og vanille og er derfor udsat for forfalskning og fortynding.
De arabiske lande bruger kardemomme i deres kaffe og krydderiet kan fjerne dårlig ånde.

Bruges mest i bagværk, for eksempel i æbleskiver.

Gurkemeje: (Indisk safran og ikke så dyrt som safran)
Gurkemeje  minder om ingefær. Gurkemeje har konserverende egenskaber, derfor er den god i marinader til fisk og skaldyr.

1 tsk. gurkemeje blandet i et glas kærnemælk er god mod diarré.

Ingefær: (I familie med gurkemeje)
Ingefær er en rodstok af en af de ældste dyrkede krydderier.  Ingefær er blevet anvendt som konserveringsmiddel for fødevare og som fordøjelses fremmende middel.

Ved ondt i halsen, skær 30 g. ingefær i tynde skiver, hæld ½ liter kogende vand over og tilsæt 1 spsk. honning og lad det trække mindst 10 minutter. Drikkes varmt eller koldt 🙂

Chili:
Kommer oprindeligt fra Syd- og Mellemeuropa, men i dag dyrkes de i private drivhuse – også i Danmark. I dag bliver man nærmest tvangsfodret med det krydderi, som omfatter mange mange 100 forskellinge arter, der varierer i form, farve og styrke.

Man kan lindre smagen af chili med yougurt, brød, søde sager, eller kogte ris.
Drik ENDELIG IKKE vand! Det forstærker chili smagen 🙁
Som du måske allerede bemærker, så undgår jeg i videst muligt omfang brugen af chili!

Muskatnød/muskatblomme:
Muskatnød er frugten på en tropisk plante. Muskatblommen er et net-lignende hylster der sidder rundt om muskatnødden. Muskatnød og muskatblomme tørres ammen og nødden bruges i mange lægemidler og har fordøjelsesfremmende virkning.

Bruges fortrinsvis sammen med mælkeprodukter/retter, kartoffel – , ægge – og osteretter. Den er en fast bestandel, når jeg laver stuvet hvidkål og morney sauce.

Brune sennepsfrø:
Frøene riste ilid olie indtil de hopper. Det gør smagen nøddeagtig og ikke stærk. Velegnet i stærke retter.

Sort peber:
Et meget velkendt krydderi i Danmark. Jeg tror ikke ppå, at det ikke findes i et dansk hjem 🙂
Peberet stammer fra Sydindien, delstaten Kerala og det vokser i peberklasser og høstes fra december til marts måned.

Anvendes overalt i det danske køkken og det er en fast bestanddel på middagsbordet, men prøv det friskkværnet på friske jordbær.

Spidskommen:
Spidskommen er i familie med persille og har en stærk aroma og er lidt bitter i smagen. Spidskommen er er rig på vitaminerog mineraler og modvirker svaghed.

God til  Chili con carne, lammeretter og youghurt dressinger.

Safran:
Safran er en flerårig krokus, med lilla blomst. De gyldne støvdragere er dyre at høste og meget arbejdskrævede at fremstille. Det er derfor det dyreste krydderi i verden, da 450 g af krydderiet safran indeholder 80.000 støvdragere.

Safran bruges blandt andet i risretter og det bruges bedst ved lade safrantråde trække i kogende vand i 5 minutter, for at opnå den bedste smag.

Mine krydderier. Se dem og prøv dem, der ligger mange fornøjelser og god mad forude.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.