Grill stegning

(Opdateret 18. juni 2014)

Danskernes grillvaner.

Pølser er godt, men vores grillkultur går mere og mere i feminin retning, det påstår Samvirke.

Pølser er godt, men vores grillkultur går mere og mere i feminin retning, det påstår Samvirke. Tryk på billedet og læs artiklen på Samvirke

Danish Crown om danskernes grill vaner.Det er farmand, der bestemmer indkøbet af kød og er chefkok, når familien skal have en hyggelig grillaften.

Når far står bag grillen, er den kugleformet, og der er nærmest altid en pølse på risten. Sådan kan man opsummere en forbrugerundersøgelse om danskernes grillvaner, som Danish Crown har foretaget blandt 550 personer. Det fremgår af undersøgelsen, at grilning er mandens domæne – også når det gælder valg og indkøb af kød.

To tredjedele af danskerne benytter kuglegrill. De, der griller på åben grill, griller flere typer kød pr. gang end andre grillbrugere. Danskerne vil selv have indflydelse på, hvad de griller frem for at købe færdig formede eller marinerede produkter.

Danskerne henter typisk inspiration til grill hos venner og familie samt på nettet frem for i kogebøger, opskriftsfoldere eller fra produktpakker. Midtjyderne henter i højere grad inspiration hos venner og familie end folk i andre steder i landet.

Omkring 70 procent af danskerne foretrækker selv at lave deres marinade frem for at købe den færdig. Pølser, svinekoteletter, mørbrad og steaks er de mest foretrukne udskæringer. Mere end 90 procent af danskerne lægger pølser på, når de griller. Spareribs er et hit i Nordjylland og Syddanmark. Svinemørbrad hitter i region Sjælland. Koteletter hitter i Midtjylland.

Nakkekoteletter og schnitzler grilles i høj grad også om vinteren.

 

Tilberedning af svinekød

Kernetemperaturen har afgørende betydning for kødets mørhed, smag og farve. De magre udskæringer fra svinekam, mørbrad og skinke er saftige når kernetemperaturen er 58 -65 grader.

Anbefalet kernetemperatur for svinekød i Celsius grader:
Svagt rosa/rosa          58 – 65 grader
Rosa/gennemstegt    65 – 70 grader Gennemstegt              70 – 75 grader

Vejledende grilltider fra Bornholmergrisen.dk:
Svinekød udskæring                  Mængde/tykkelse              Grilltider på hver side *
Snitzler af inderlår                            1 cm.                                           2 – 3 minutter
Svinekoteletter uden ben                 2 cm.                                          3 – 5 minutter
Nakkekoteletter                                 2 cm.                                           7 – 9 minutter
Medaljoner af svinefilet                   2 – 3 cm.                                     3 – 5 minutter
Flæskesteg                                                                                               60 – 90 min i alt**
Svinemørbrad                                                                                         20 – 25 min. i alt**

*   Rosa stegt
** Det anbefales at bruge stegetermometer

Hele stege på kuglegrillen

Placer kullene langs siden i grillen og læg stegen midt på grillristen. Grillens låg skal være på grillen under hele stegningen. (Ikke kikke)

 Tip:
Brug en alubakke til stegen, så har du skyen til en dejlig sauce, som du kan lave medens stegen hviler.

Tip:
Læg træspid i koldt vand en times tid før brug. Så tåler de bedre den stærke varme fra grillen.

Kilde: Fødevarestyrelsen.
 

Tips om grillstegning

  • Undgå rå kødsaft på færdig mad. (Brug to grilltænger og to sæt fade eller spækbrætter).
  • Gennemsteg fjerkræ, hakket kød og mekanisk mørnet kød.
  • Grill ikke over åben ild. Vent til der kun er gløder.
  • Undgå, at kødet bliver branket.
  • Sørg for, at der ikke drypper fedt ned på gløderne. Brug aluminiumsfolie, eller vælg magert kød og en marinade uden olie.
Kilde: Fødevarestyrelsen.
 
 

Brug marinade uden olie

Fedt fra kød eller marinade har det med at dryppe ned på gløderne i grillen. Det er uheldigt, fordi der dannes tjæreholdig røg, der sætter sig på kødet, når den stiger til vejrs. Tjærestofferne er mistænkt for at kunne fremkalde kræft.

Du kan undgå, at fedtet drypper på gløderne ved at lægge folie under maden og ved at vælge en grillmarinade uden olie. Desuden kan du forebygge dryp ved at vælge magert kød til grillen. Endelig er der den mulighed at anskaffe sig en såkaldt lodret grill, hvor varmen kommer fra siden, og fedtet ikke kan dryppe på gløderne. Det giver dog ikke kødet den smag af kul, som mange forbinder med grillmad.

Kilde:Fødevarestyrelsen.
 
 

Hold råt og grillet adskilt

Én af de bakterier, der kan give problemer, hedder Campylobacter. Den kan findes på råt kød, især fjerkrækød og svine- og oksekød. Campylobacter er særlig lumsk, fordi der kun skal få bakterier til at gøre os syge. Man kan blive syg blot ved at bruge den samme grilltang til råt og grillet kød, fordi grilltangen kan overføre bakterier fra det rå til det spiseklare kød. Derfor skal der to grilltænger eller to sæt af andre køkkenredskaber til en god grillaften – ét sæt til det rå og ét til det grillede.

Det samme gælder de fade eller spækbrætter, kødet ligger på. Også her skal råt og grillet kød holdes adskilt. Derfor bør du bruge et andet fad eller spækbræt til det grillede kød, end det du brugte til det rå.

Kilde: Fødevarestyrelsen.
 
 

Gennemsteg hakket kød og fjerkræ

Høj varme dræber sygdomsfremkaldende bakterier som Campylobacter og Salmonella. Hakket kød og fjerkræ skal gennemsteges, fordi bakterierne kan findes i hele kødet. Kødet er gennemstegt, når kødsaften er klar og gennemsigtig, og kødet ikke længere er rødt.

Hele kødstykker, f.eks. bøffer af helt kød, behøver til gengæld ikke blive gennemstegt. Her sidder bakterierne kun på ydersiden og dør ved temperaturer på 75°C eller derover.

Hent brocuren her —->>>   http://www.foedevarestyrelsen.dk/fdir/Pub/2000212/rapport.htm

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.