Kål

Hvidkål

Hvidkål er sprød og mild i smagen, når den er rå, og perfekt at give med i madpakken som gnavegrønt. Du kan bruge den i salater, stuvninger eller du kan bruge bladene til at rulle kød eller grøntsager ind i som en kåldolmer.

Rødkål

Rødkål kan andet og mere end bare at blive spist til jul. Brug den f.eks. rå i salater med appelsin, dadler og valnødder.

Spidskål

Er du ikke så meget til kål, så prøv at spis spidskål, som er mere mild og frisk i smagen, end de andre kålsorter. Spidskål er en ung kålsort, som er udviklet fra hvidkål. Brug den som salat eller skær den i halve eller kvarte både, og damp den eller gratiner den med ost i ovnen, det kan selv den mest kålforskrækkede teenager lide.

Blomkål

Glem alt om udkogt blomkål. Blomkål smager bedst, hvis den stadig har bid, og det uanset om den er dampet, bagt eller grillet. Netop nu er blomkålsris meget populært, og du kan bruge blomkålsris som pizzabund i stedet for en dejbund. Du kan også vende blomkålsris i salaten.

Sådan laver du blomkålsris: Riv blomkålet fint, så det ligner lidt ris. Vend det med krydderurter, og det hurtigt på en varm pande med smør og klarede løg, det må ikke tage farve.

Grønkål

Grønkål er heldigvis tilbage i de danske køkkener, for udover et være en god kilde til kalk og C-vitamin, så smager den fantastisk. Brug grønkål som salat, i stuvninger eller lasagne, eller lav grønkålschip og server som snack.

Sådan laver du grønkålschips: Fjern stilken på grønkålens blade, riv bladene i lidt mindre stykker. Vend bladene i olivenolie, krydr med salt og peber, og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 15 min, pas på de ikke bliver sorte.

Broccoli

Broccoli bliver også kaldt for aspargeskål, fordi smagen minder om grønne asparges. Broccoli smager bedst, hvis den lige har fået et hurtigt opkog i godt saltet vand. Server den sammen med tørret frugt som rosiner, tranebær eller tørrede abrikoser. Den søde smag står godt til broccoliens lidt beske smag.

Savojkål

Savojkål kan bruges på mange måder. Med sine mørkegrønne, bløde blade er den perfekt i de fleste retter. Brug den som salat med mangostykker og ristede mandler eller striml den og vend den hurtig på panden inden du blander den med ris eller pasta. Savojkål bliver ofte brugt til kåldolmere, pga. dens mere bløde blade.

Køb kålene i NETTO