Bagetips

Sådan laver du en  rigtig surdej:

• Rør 2 dl vand sammen med 100 gram hvedemel og 100 gram fuldkornsmel i et glas. Lad dejen hvile på et lunt sted i 24 timer med et kaffefilter over. Den skal ende med at boble lidt.

• Hæld næste dag to tredjedele af dejen ud, eller brug den som væske til et andet brød. Suppler resten med 2 dl vand og 100 gram hvedemel og 100 gram fuldkornsmel. Lad dejen hvile et lunt sted i 24 timer, til den igen bobler.

• Hæld igen næste dag to tredjedele af dejen ud, eller brug den som væske til et andet brød. Tilsæt 2 dl vand og 100 gram hvedemel og 100 gram fuldkornsmel. Lad  denne gang dejen hvile i 12 timer.

• Herefter er surdejen klar og kan opbevares en uge i køleskab eller friskes op ved igen at hælde to tredjedele ud og supplere med samme mængde mel og vand som tidligere.

Kilde: Samvirke.dk


De 10 største bagefejl – sådan undgår du dem

Hvem har ikke prøvet at bage boller så hårde som sten eller piske ingredienserne til ugenkendelighed? Her får du de almindeligste bagefejl og konditorkok Marie Sannemanns råd til at undgå dem.

At piske æg for længe
En kageopskrift virker ikke, hvis du pisker æggene for længe. Det må aldrig begynde at skille. Stop med at piske, når massen er cremet, luftig og skinnende hvid.

At fejle med gæren
Når du skal opløse gær i vand, skal vandet være 35 grader. Tilpas lunken. Er vandet for varmt, dør gæren, og er det for koldt, går der for lang tid, før gæren begynder at virke. Derudover må du aldrig putte salt ned til gæren, før du putter mel i, fordi salt dræber gær.

At ælte for lidt
Hvis du ikke får det æltet din dej længe nok, kan gæren ikke virke ordentlig. Det gør dit brød hårdt. Mange ælter dejen i for kort tid, så den knækker over, straks du trækker i det. Er dejen æltet korrekt, er det blødt og smidigt og bliver ‘lang’, når du trækker i den. Du skal ælte længe.

At lade dejen overhæve
Det er vigtigt, at du følger opskriften, når det drejer sig om hævetid. Sætter du ikke køkkenuret til at ringe, risikerer du, at dejen overhæver – så kollapser dejen, og dit brød bliver hårdt, fordi gæren ikke virker mere.

At bage grovbrød
Durum og rugmel er tunge meltyper, som gør det svært for brød at hæve. Det betyder, at mange ofte ender med små, tunge grovboller. Når du laver grovbrød, så tænk over, at hævetiden skal vare lidt længere end normalt, for den tunge meltype gør det sværere for gæren at arbejde.

Kilde: Louise Gade Sig

Undgå at blande kolde og varme ingredienser
Med mindre andet står opført i opskriften, er det en god idé at sørge for at æg, smør og så videre har den samme temperatur. Tag ingredienserne ud af køleskabet et stykke tid før, du går i gang.

Tag ikke melet direkte fra posen
Hvis du for eksempel skal bruge en deciliter mel, så må du aldrig tage melet direkte fra posen med dit decilitermål. Hvis du gør det, risikerer du, at du ”pakker” melet og på den måde får mere mel, end det der var meningen. Brug i stedet en ske, hvor du lige roder lidt op i melet, inden du herefter bruger skeen til at fylde dit decilitermål.

Vær nøjagtig, når du vejer og måler
Vær omhyggelig, når du måler de forskellige ingredienser op. For meget mel giver et tungt og kedeligt resultat, for meget bagepulver giver en grim bismag. Vær omhyggelig, når du bager og måler op.

Hold ovnen lukket
Lad være med at åbne ovndøren, mens kagen står i ovnen. Den varme luft forsvinder fra ovnen, og du risikerer, at din kage ikke bliver bagt ordentligt, eller at den falder sammen.

Rør ikke for meget i din kagedej
Hvis du rører for meget, så kan der udvikle sig glutenstrenge, som man kender fra franskbrød, hvilket vil give en tæt og tung kage, der altså ikke er særlig lækker.

Kilde: Samvirke.dk