Spar på El

Kogning med lidt vand

Jo mindre vand, der skal varmes op, jo lavere bliver energiforbruget.

Pasta, ris, kartofler, grønsager og æg kan du koge i langt mindre vand, end du tror. For eksempel behøver hverken kartofler eller æg at være helt dækket af vand for at blive kogt. Der kan nemt spares 30% energi ved kogning med lidt vand i stedet for den traditionelle metode. Det tager også kortere tid.

Udnyt eftervarmen

Energiforbruget afhænger af, hvordan kogepladen bruges. Man kan slukke for kogepladen 2 til 5 minutter, før maden er færdig og lade eftervarmen klare resten af tilberedningen. Det fungerer dog ikke for induktionskogeplader, hvor varmen forsvinder med det samme.

Kogning af kartofler

Hvor meget vand, der skal bruges til kogning af kartofler eller grønsager, afhænger af kogepladens diameter. Til kogeplade på 14,5 cm skal der bruges 1 dl vand og til 18 cm skal der bruges 2 dl vand.

Læg tætsluttende låg på gryden. Bring i kog på den højeste indstilling. Når det damper kraftigt ved låget – skru ned til den lavest mulige indstilling for viderekogning og kog i cirka 15 minutter. Sluk for kogepladen og lad kartoflerne stå ved eftervarmen i 2 til 5 minutter, stadig under låg.

Kogning af æg

Ved kogning af æg skal der kun bruges en ½ dl vand. Tag æggene direkte fra køleskabet. Kom æg og vand i en gryde. Æggene må ikke ligge oven på hinanden. Læg tætsluttende lå på gryden. Bring i kog på højeste indstilling. Sluk så snart det damper kraftigt ved låget. Lad gryden stå på kogepladen og beregn kogetiden fra det øjeblik, der er slukket.

Kogetid: Blødkogte æg cirka 7 minutter, “Smilende” æg cirka 8 minutter og hårdkogte æg cirka 13 minutter.

Læg blødkogte eller “smilende” æg i koldt vand et kort øjeblik, tag dem op og server dem straks. Læg hårdkogte æg i koldt vand i cirka 10 minutter. Friske æg skal generelt koge lidt længere.

Kog 1 del tørret pasta i 3 dele vand

Når du skal koge tørret pasta er hovedreglen enkel: Kog 1 del pasta i 3 dele vand. Vil du koge 250 g pasta, skal den koges i 7½ dl vand. Beregn kogetiden fra det tidspunkt, hvor vandet koger, men sluk for kogepladen 3 minutter før kogetiden udløber for at udnytte den gratis eftervarme. Lad låget blive på hele tiden.

Vil du koge frisk pasta, skal du bruge 4 dele vand til 1 del pasta. Men da frisk pasta sjældent har en kogetid på længere end 2-3 minutter, behøver du ikke engang at holde gryden i kog, efter du har kommet pastaen i. Kom pastaen i det kogende vand og sluk derefter for kogepladen. Lad låget blive på gryden hele tiden.

Kilde: Seas-Nve.dk.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.