Æbler

Rød Jonagold

Rød Jonagold

Discovery

discovery

Æbler af sorten discovery er udbredt i Danmark. Æblerne er klar til tidlig høstning og er et af sæsonens første æbler i supermarkedet. Discovery er et middelstort æble, der har en lysende rød farve. Farven er helt jævn og dækker hele æblet. Frugtkødet er stort set helt hvidt. Æblerne er middelsaftige og har en syre/sødme-balance, der tipper til det sødes fordel og giver en næsten bolsjeagtig smag. Discovery har en lille tendens til stødskader og har en kort holdbarhed.
Kan plukkes: Fra begyndelsen af august. Kan købes: Midt i august til midt i september

Guldborg

Guldborg

Guldborg-æblet er fra Guldborg på Lolland, hvor det har været dyrket siden 1870, og sorten er velegnet til dyrkning i både haver og plantager. Æblerne er tidlige på sæsonen. Typisk kan de første guldborg-æbler høstes i slutningen af august. Guldborg dufter af æbler og dansk sommer, og smagen er godt balanceret mellem det søde og det syrlige. Æblet har en lille tendens til stødskader og har en kort holdbarhed. Guldborg er især velegnet som spiseæble.
Kan plukkes: Fra slutningen af august. Kan købes: Slutningen af august til starten af september

Golden Delicious

 Golden Delicious

Det gul-grønlige æble er stamfader til mange andre skattede æblesorter, blandt andet er golden delicious krydset med ingridmarie grundlag for sorten elstar, ligesom blandt andet jonagold, pink lady og mutsu har gener fra golden delicious. Æblet er sødligt i smagen og fast i frugtkødet. Golden delicious-æbler er sårbare for slag og stød. Golden delicious kan bruge som både spiseæble, salater og i bagværk.
Kan plukkes: Midt på efteråret. Kan købes: Det meste af efterår og vinter

Rød Aroma

Rød Aroma

Æblesorten aroma er fra en krydsning mellem sorterne ingridmarie og filippa i Sverige i 1947. I Danmark har den været dyrket siden 1957. Oprindeligt var æblerne helt grønne, men opformerede grene har givet røde varianter. Træet, der er velegnet til haven, vokser kraftigt. Æblet er stort og meget velformet rundt. Æbler, der har fået sol, er meget smukt højrøde. Aroma er middelfast, saftigt, syrlig-sødt. Det har fået en stor udbredelse i Norden på grund af sin fine frugtkvalitet. Lagres det køligt efter høst, er holdbarheden flere måneder.
Kan plukkes: Midt i september
Kan købes: Midt i september til begyndelsen af november

Gråsten

Gråsten

Gråsten er en af de allerældste sorter og kommer fra Gråsten i Sønderjylland. Æblet menes at være fra cirka år 1700. Æblet er stort, rødt og har en høj bestanddel af sukker og er mere sødt end syrligt. Sorten fås i to udgaver: den røde og den gulgrønne, der dog har røde »kinder«. Gråsten skal spises hurtigt, da det ikke er et egentligt gemmeæble. Gråstenæbler er udsøgte til kager og til æbleflæsk. Gråsten blev i 2005 udnævnt til Danmarks nationalæble.
Kan plukkes: I september. Kan købes: September til midten af oktober.

Rød Ingrid Marie

Ingrid Marie

Rød Ingrid Marie er et dansk æble, som blev »opdaget« i på Lolland og karakteriseret som en klon af den oprindelige Ingrid Marie, der blev dyrket første gang i 1910. Sorten er i modsætning til mange andre sorter ikke fremavlet. Det oprindelige Ingrid Marie er primært grønt og rødt, rundt og buttet og får en let fedtet overflade, når æblet er modent. Kødet, der er løst, er hvidgulligt, saftigt og sødmefuldt. Ingrid Marie har kun en svag aroma. Æblet er bedst som spiseæble, men kan også bruges i mad og bagværk. Har lang holdbarhed. Rød Ingrid Marie er helt rødt i farven og er det træ, man typisk får på planteskolen, når man beder om et Ingrid Marie-æbletræ.
Kan plukkes: Fra midten af september. Kan købes: Fra midten af oktober og til foråret

Elstar

Elstar

Elstar stammer oprindeligt fra Holland og er dannet af en krydsning af de kendte sorter golden delicious og ingridmarie i 1955. Æblet er ikke helt symmetrisk, grundfarven er gul, og æblet bliver rødt. Der kan være striber og pletter på det modne æble, der har en glat overflade. Kødet er saftigt med middel sødme og middel syrlighed. Elstar er karakteriseret ved en meget lang holdbarhed, hvis æblet opbevares korrekt.
Kan plukkes: Fra tidligt i september. Kan købes: Fra slutningen af oktober til marts

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.