Grønsager

Her finder du oplysninger om grønsager.

(Siden er under opbygning)

Grønne asparges

asparges

Maj og juni måned er højsæson for danske grønne asparges.

Grønne asparges skal i modsætning til de hvide ikke skrælles og kræver blot at den nederste træede ende brækkes af.
Grønne asparges kan spises som de er, men kan også blancheres i lidt vand med lidt salt, sukker og smør i et par minutter og er også særdeles velegnet til at lægge på grillen. Asparges opbevares bedst i en plastpose i køleskabet.

Persillerod
Persillerod

Man skal ikke forveksle persillerod med pastinak. Det er en helt anden rod med en anden smag, flere proteiner og færre kulhydrater. Den er perfekt som smagsgiver i supper eller til at bage i ovnen sammen med rødbeder, gulerødder og andet som lækkert tilbehør. Opbevares kølig og kan holde sig i op til tre uger.

Skrællekartofler

kartofler
Basiskartofler med masser af lækker øsmag og vitaminer. Sæson august-marts. Kartofler skal opbevares tørt og mørkt, evt. køligt, og kan holde sig i flere måneder.

Løg

løg
En basisgrøntsag i næsten alt, vi laver. Sæson for Samsøs løg er sprøde og friske. Sæson juni-marts. I køleskab holder løg sig gerne nogle uger.

Porrer

porrer
En tærte med porrer? En suppe? Eller bare marinerede for sig selv? Porrer kan med lethed være en af de seks stykker anbefalet grønt om dagen. Sæson juli-april. Kan holde sig en måneds tid ved minusgrader og cirka 14 dage i køleskabet. Kan blancheres og derefter fryses.

Salat

salat
Hovedingrediensen i langt de fleste….ja, salater! Sprødt og lækkert danner det bund for en masse andre grøntsager, der sammen giver en perfekt helhedssmag. Sæson juni-august. Opbevar salat i en plastboks eller pose i køleskabet, ellers fordamper det og bliver slattent. Det gør ikke noget, at salaten bliver våd. Ved korrekt opbevaring forbliver det gerne sprødt i mindst en uge.

Nye Samsø kartofler

samso_kartofler
Lækre små nye Samsø kartofler, der er lette at lave og smager forrygende. Sæson juni-september. Kartofler skal opbevares tørt og mørkt, evt. køligt, og kan holde sig i cirka en uge.

Jordskokker

jordskokker
Delikat rodfrugt – bagt, i supper og meget andet. Moden september-april. Holder sig to til fem måneder ved 0 grader og 1-2 uger ved stuetemperatur. Kan blancheres og fryses ned.

Bønner

bonner
Super sprøde bønner, der er velegnet til at spise rå for eksempel i salater, men de kan også nydes kogt eller svøbt i bacon. Mulighederne er mange. Bønner kan blancheres og fryses ned.

Rødkål

rodkal
Rødkål bruges ofte i salater, til smørrebrød eller som traditionelt dansk tilbehør til forskellige retter – hvad ville andestegen for eksempel være uden rødkål? Sæson september-december. Ved kølig opbevaring holder rødkål sig helt op til et halvt år.

Samsø Æbler

samso_abler
Et saftigt og sundt Samsø-æble til madpakken, til salaten eller måske en lækker lun æblekage? Sæson juli-marts. Opbevares helst mørkt og køligt og holder sig generelt flere uger.

Bagekartoffel

bagekartofler
Den lidt større kartoffelvariant er også lækker med fyld af en kombination af andre Samsø-grøntsager. Sæson september- marts. Kartofler skal opbevares tørt og mørkt, evt. køligt, og kan holde sig i flere måneder.

Rosenkål

rosenkal
Snittet rå, i wok, dampet, kogt, ristet – der er mange muligheder med rosenkål. Sæson oktober-februar. Opbevares i en plasticpose i køleskabet i op til to uger.

Hokkaido

Hokkaido
Hokkaido er et minigræskar, der minder om græskar i smagen. Man kan lave en super lækker suppe af hokkaido, men den kan også grilles eller moses som kartoffelmos. Sæson august-oktober. Opbevares køling og holder sig temmelig længe.

Gulerødder

gulerodder
Gulerødder er andet end bare kaninføde. De A-vitaminrige stængler er delikate rå som snacks med dip, men også kogte eller bagte i en lang række retter. Sæson september-marts. Opbevares køligt og holder sig op til 3-4 uger.

Rødbeder

rodbeder
Meget populær grøntsag med masser af energi og c-vitaminer. Lækker i salater, ovnbagt, som suppe eller endda til saft. Sæson august-marts. I køleskab kan de holde sig i op til seks måneder og ved stuetemperatur en uge.

Knoldselleri

knoldselleri
Lækker ovnbagt og skulle i øvrigt være god for immunforsvaret. Sæson september-maj. Ved 0 grader kan selleri holde sig fem måneder. Ved stuetemperatur holder den 6-8 dage. Kan fryses.

Græskar

graskar
Den store dekorative grøntsag er velegnet til for eksempel supper, gratin og tærter. Den vinder langsomt ind i Danmark, og i 2001 blev forretten Græskarbisque med jomfruhummer og croutons fra Restaurant Kong Hans Kælder kåret som Årets Ret. Sæson august-oktober. Holder sig gerne flere måneder i køleskab.

Jordbær

jordbar
En dansk klassiker: Jordbær med fløde og en lille smule honning. Men også andre lækre desserter, salater, smoothies eller drinks kan være det velsmagende resultat af jordbær. Sæson juni-september. Ved kølig opbevaring kan jordbær holde sig en lille uges tid.

Siden er udarbejdet i samarbejde med danmarksbaghave.dk/

***********

lammefjord1

Lammefjords kartofler er et registreret varemærke.

Lammefjords kartofler får samme kvalitetsstempel som parmaskinke, fetaost og andre fødevarer, der er knyttet til et bestemt geografisk område. Det skriver Lammefjordens Grøntsagslaug i en pressemeddelelse.

Lammefjords kartofler er fra fredag 14. marts 2014 godkendt af EU-Kommisionen som Geografisk Beskyttelse Betegnelse. De heldige kartofler er blot den sjette danske fødevare, som opnår dette stilfulde stempel.

»Vi er meget stolte over at få dette kvalitetsstempel fra EU. Lammefjords guleroden fik jo en af de første danske BGB’er i 1996. Vi er stadig de eneste grønsagsproducenter i Danmark, som kan give forbrugerne den sikkerhed for kvalitet og oprindelse, som ligger i BGB,« siger Hans Møller Olsen, formand for Lammefjordens Grøntsagslaug.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.