Kend din Chili…..

Undgå overraskelser ..... kend din chilli's styrke..........

Undgå overraskelser ..... kend din chilli's styrke..........

Jeg er ikke den store tilhænger af dette produkt, men helt undgå chilien i madlavningen, det er vist umuligt………. for hvad er en Chili con Carne uden chili? 🙂

Chili er et stærkt krydderi og ordet kommer fra chilli på nahuatl-sproget. Chilifrugterne kommer fra planteslægten Capsicum, der hører under Natskyggefamilien. De indeholder stoffet capsaicin, som er det stof, der gør chilier stærke. Capsaicin stimulerer nerver i huden og tungen, som normalt reagerer på varme og smerte og hjernen narres til at tro, at man brænder sig.

Chiliens styrke måles i Scoville Heat Unit (SHU) ud fra Scoville-skalaen.

Chilien stammer givetvis fra Bolivia, hvorfra den er spredt til store dele af Syd- og Mellemamerika. De første arkæologiske beviser for menneskelig anvendelse af chili er fra Peru. De kan dateres helt tilbage til omkring 8.000-10.000 før vores tidsregning.

Senere er chilien blevet domesticeret af de præcolumbianske folk og efter Columbus rejser til Amerika udbredt til Europa, Afrika, Indien og Asien via de traditionelle krydderihandelsruter.

Mange krydderier, deriblandt chili, har den positive bieffekt at de er bakteriedræbende. Capsaicin bruges i smerteforskning til at dræbe nerveender med.

Ingen dyr udover fugle spiser Chili, det er Chiliplantens måde at sikre sig overlevelse på, fuglene spreder frøene så nye planter sås.

Mennesket spiser Chili, det kan give visse helbredsmæssige fordele, men kan også virke generende.   Chili benyttes i madlavning frisk, i olie eller tørrede som frø eller pulver.

En kendt Chili-ret er Chili con carne (Chili med kød) og Chili er hovedbestanddelen i Harissa.

Harissa er en tyktflydende chilisauce med hvidløg, olie, salt og peber, samt evt. kommenfrø og koriander.

En tyktflydende chilisauce med hvidløg, olie, salt og peber, samt evt. kommenfrø og koriander

En tyktflydende chilisauce med hvidløg, olie, salt og peber, samt evt. kommenfrø og koriander

 

Chilli varianter.
Der findes over 25 forskellige overordnede arter af chili og mange hundrede sorter herunder. Langt de fleste arter er vilde chilier, mens de chili, der produceres/dyrkes er inddelt i fem arter: nemlig:

  • Capsicum Annuum (Herunder f.eks. sorten Jalapeños)
  • Capsicum Chinense (Herunder f.eks. Habanero)
  • Capsicum Frutescens (Herunder f.eks. sorten Tabasco)
  • Capsicum Baccatum (Herunder f.eks. sorten Aji Benito)
  • Capsicum Pubescens (Herunder f.eks. Rocoto Canario).

Sorterne varierer i styrke, form og farve, fra mild til stærk, fra små til store, fra grønne, sorte, orange og røde og lilla.   Ens for alle chilivarianter er at der er mest styrke i chilifrugten i den ende hvor stilken sidder. Størstedelen af det stærke stof capsaicin sidder i frøstolen, frøstolen er det sted hvor frøene sidder.

Verdens stærkeste er ifølge Guinness Rekordbog chili-frugten Naga Jolokia.

De mest almindelige chilivarianter efter styrkeforhold:

Habanero - meget stærkHabanero – Meget stærk.
Tabasco - stærkTabasco – Stærk.
Cayenne - stærk/middelCayenne – Stærk/Middel.
Jalapeño - mildJalapeño – Mild.
Peberfrugt - meget mildPeberfrugt – Ingen capsaicin.

Kilde: Wikipedia.dk

Brug chilien med omtanke, så får du et godt resultat.

Skriv et svar