Tidligere tids mad

Maden var ikke som den er i dag. Derfor søger jeg i gamle kogebøger og finder spændende opskrifter. Kravet til opskrifterne er, at de er over 30 år gamle.

Industrikrabber eller rigtige krabber i gryden?

I dag er vores mad industrielt forarbejdet og vi kan dårligt kende forskel på ægte krabbekød og industrielt krabbekød, der aldrig har set en krabbe!

Det er bare et eksempel på det madfuskeri, der sker inden for den industrielle madproduktion, andre eksempler er vores kød -, æg- og mælkeproduktion, der i dag foregår på industrianlæg i landbruget.

Det er ikke ualmindeligt med produktion af 20.000 svin i en stald og der bliver endnu flere individer i fremtiden. Høns har ingen plads til naturlig adfærd i deres æglægningsfarme og kyllingeproduktionen sker i stalde der oplyst hele døgnet for de hurtigt skal fedes op.

Derfor leder jeg efter gamle opskrifter, så vi kan få den naturlige smag tilbage i vores mad. Opskrifterne kommer løbensde her på siden og i mellemtiden kan du starte med at købe økologisk kød og æg i den mange gårdbutikker, der findes landet over.

Vi leder i gamle kogebøger.

 Denne meget smukt håndskrevne opskriftsamling er en del af et større håndskrift bestående af tre dele nedskrevet af en munk ved navn Knud Jul i Sorø Kloster omkring år 1300.

Håndskriftet falder i tre dele: et omfattende herbarium, en noget mindre bog om sten, og kogebogen, som består af bare 25 opskrifter.

Den indledes med den latinske overskrift Libellus de arte coquinaria, hvilket betyder “Bog om kogekunsten”. Mens såvel herbariet som stenbogen menes at være den berømte danske forsker Henrik Harpestrængs værk, vidner opskrifternes ordvalg om, at der er tale om en oversættelse af et plattysk manuskript.

Kogebogen kendes i endnu en udgave på dansk fra 1300-årene. Nyere forskning tyder på, at begge bøger er afskrifter af en ældre dansk oversættelse af det tyske manuskript.

Dette gør bogen til en af Europas ældste kogebøger. (Rudolf Grewe & Constance B. Hieatt: Libellus de arte coquinaria. An Early Northern Cookery Book, Arizona Center for Medieval and Renaissance Studies, Tempe, Arizona 2001)

Fortegnelse over gamle kogebøger 1 —->>>> http://www.cookbooks.dk/

Fortegnelse over gamle kogebøger 2 —–>>>>> http://www.nielstrupmuseum.dk.